Boya Korumanın Temeli Polisaj (Boya Kusurlarının Düzeltilmesi)

POLİSAJ NEDİR?

Polisaj işlemini; yeni araçların boya yüzeylerinin maksimum parlaklığa ulaştırılması, kullanılmış araçlarda ise; yıpranmış, yorgun, dış etkenler veya yıllanmadan kaynaklanan boya kusurlarının mekanik yöntemlerle giderilmesi olarak tanımlayabiliriz. 

Polisaj veya yaygın kullanımı ile pasta cila uygulaması seramik kaplama, Şeffaf Boya Koruma Filmi (PPF) kaplama veya uzun süreli koruma sağlayan wax tipi boya koruma ürünlerinden önce mutlaka yapılması gereken bir uygulamadır. Zira bahsedilen boya uygulamaları yüzey hazırlığı polisaj işlemi ile yapılmamış yüzeyleri hataları ile birlikte kaplayacağı ve bu kaplamaların sökülmesinin de zorlukları göz önüne alındığında Polisajın boya korumanın temeli olduğunu söyleyebiliriz. 

BOYA KUSURLARI NELERDİR? 

Aracın yeniden boyaya ihtiyaç duymadan giderilebilecek boya kusurlarını aşağıdaki şekilde sınıflayabiliriz:

  1. Yıkamadan kaynaklanan fırça ve sünger izleri ki bunlara şekillerinden dolayı örümcek ağları da denilmektedir. 
  2. Dış etkenlerden kaynaklanan ve tırmak takılmayan çizikler
  3. Kuş pisliği yanıkları
  4. Su kireç lekeleri
  5. Boya solmaları ve oksitlenmeler
  6. Yanlış boya veya polisaj işlemi uygulamalarından kaynaklanan portakallanma, harelenme ve kürleşmiş fazla boya akıntıları 
  7. Kalitesiz boya koruma filmi söküldükten sonra ortaya çıkan vernik kraterleri veya kimyasallarla arındırılamayan yapışkan kalıntıları

POLİSAJ YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

1.Boya kalınlığını mutlaka ölçtürün

Polisaj işlemi boya yüzeyinin çok ince olan vernik tabakasında yapıldığı için her işlem bu tabakayı daha da inceltir. Asıl renk katmanını koruyan ve araca gerçek rengini de kazandıran bu tabaka belli bir kalınlığın altına düşmemsi gerekir.

2. Her Çiziğin Tamamen Giderilemeyeceğinin Farkında Olun.

Tırnak takılan çizikler, derin taş izleri polisajdan önce rötuş işlemi gerektirebilir. Bu işlem istenmediği takdirde bazı çiziklerin tamamen giderilemeyeceği bilinmelidir. 

3.Polisajdan önce dış yüzeyin derinlemesine temizlendiğinden emin olun

Polisajdan önce mutlaka araç yüzeyinin görünmeyen kirler, vaxlar ve demir tozu kalıntılarından temizlenmesi için demirtozu temizliği ve kil temizliği mutlaka yapılmalıdır. Aksi taktirde bu kalıntılarla birlikte yapılan polisaj  mikro çiziklere sebep olur. 

4. Polisaj işlemini işin ehli polisaj ustalarına yaptırın.

 

Portakallanma Boya Kusuru
Örümcek Ağı veya Fırça/Sünger Çizikleri
Kuş Pisliği Yanıkları
Kireç Lekeleri
Yanlış Polisaj Uygulamalarından Kaynaklanan Kusur

3 Aşamalı Polisaj İşlemi

3 aşamalı polisaj işlemi, araçların veya diğer boyanmış yüzeylerin boya veya kaplamalarındaki boya kusurlarını düzeltmek, parlaklık kazandırmak ve korumak için uygulanan detaylı bir işlemdir. Bu işlem, genellikle otomotiv sektöründe araçların dış yüzeylerini yenilemek ve korumak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. 

İşte 3 aşamalı polisaj işleminin detayları:

1. Aşama: Ağır Aşındırma veya Kalın Pasta

  • Amaç: Bu aşamanın temel amacı, yüzeydeki derin çizikleri, oksidasyonu, boya kusurlarını ve diğer belirgin kusurları gidermektir.
  • Malzemeler: Bu aşamada, yüksek aşındırıcı özelliğe sahip polisaj pastaları ve sert polisaj pedleri kullanılır. Bu aşamadan önce yüzeyin durumuna göre 1200 den başlayarak aşama aşama yükselen 1500, 2000, 3000, 6000 kum zımpara da kullanılabilir. 
  • İşlem: Yüzey, yüksek devirli bir polisaj makinesi ile aşındırıcı pasta ve sert ped kullanılarak işlenir. Bu işlem, yüzeydeki kusurları giderirken aynı zamanda yüzeyi pürüzsüzleştirir. Ancak, bu aşama yüzeyde keçe izleri veya hareler bırakabilir.

2. Aşama: Ara Kesim

  • Amaç: Kaba polisaj aşamasında oluşan hataları ve hareleri gidermek ve yüzeyi daha da pürüzsüzleştirmektir.
  • Malzemeler: Orta aşındırıcı özelliğe sahip polisaj pastaları ve orta sertlikte polisaj pedleri kullanılır.
  • İşlem: Yüzey, orta devirli bir polisaj makinesi ile orta aşındırıcı pasta ve orta sertlikte ped kullanılarak işlenir. Bu işlem, yüzeydeki hafif kusurları giderir ve parlaklığı artırır.

3. Aşama: Son Kat

  • Amaç: Yüzeye son parlaklığı kazandırmak ve kalan ince hareleri gidermektir.
  • Malzemeler: Düşük aşındırıcı özelliğe sahip polisaj pastaları (hare giderici) ve yumuşak polisaj pedleri kullanılır.
  • İşlem: Yüzey, düşük devirli bir polisaj makinesi ile hare giderici pasta ve yumuşak ped kullanılarak işlenir. Bu işlem, yüzeye derin bir parlaklık kazandırır ve pürüzsüz bir görünüm sağlar.

Ek Bilgiler:

  • Polisaj işlemi, yüzeyin durumuna ve istenen sonuca göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda, daha fazla veya daha az aşama gerekebilir.
  • Polisaj işleminden sonra, yüzeyi korumak için boya koruma (wax, seramik kaplama vb.) uygulamaları yapılması önerilir.
  • Polisaj işlemi profesyonel bir kişi tarafından yapılması en iyi seçenektir. Yanlış polisaj uygulamaları, araç yüzeyine geri dönülemez zararlar verebilir.