Boya Korum Filmi (Paint Protection Film PPF) Nedir?

Yaygın olarak PPF olarak adlandırılan Boya Koruma Filmi, şeffaf veya renkli seçenekleri ile araçlarınızın günlük kullanımdan kaynaklanan zararlardan korumasında en başarılı yeniliklerden biridir.

PPF önce helikopter palleri ve diğer askeri hassas malzemelerin çöl şartlarından korunması amacı ile askeri amaçlarla geliştirilmiş sonrasında otomotiv sektörüne adapte edilmiştir.

PPF Çeşitleri

Üretiminde kullanılan ham meddelere göre üç ana çeşide ayrılır:

    1. PVC : İlk nesil PPF olarak niteleyebileceğimiz PVC (Polyvinyl Chloride) sentetik plastik polimerlerden üretilir. Poliüretanlara göre esnekliği daha azdır ve kullanım ömüreleri 1 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Sararmaya karşı hassastır ve söküldüğünde boya yüzeyinde deliklenmelere yol açabilir. Maliyet olarak üç çeşit PPF arasında en ucuzudur.
    2. TPH: İkinci nesil kaplama olarak niteleyebileceğimiz Thermoplastic polyolefin (TPH) hibrit bir malzemedir ve poliüretan ve PVC materyal özelliklerinin bir karışımını içinde barındırır. PVC ye göre daha esnektir. Kendini yenileme özelliği yoktur. Dayanımı PVC ye göre daha fazladır. Maliyet olarak PVC den pahalı ancak TPU dan daha az maliyetlidir.
    3. TPU: Termoplastik Poliüretan (TPU) kaplamalar ise tamamen poliüretandan üretilir. Moleküler olarak diğer iki çeşide göre daha stabildir ve esneklik/dayanıklılık oranı çok yüksektir. Böylece aracın en kıvrımlı bölgelerine dahi sorunsuz yapışır ve aracın doğal görünümünü bozmaz.

PPF HANGİ KATMANLARDAN OLUŞUR

PPF düşünüldüğünün aksine tek parça bir malzeme değildir. 4 ana katmandan oluşur

1. Kaplamalı Katman: PPF’in en üstteki katmanı olan bu yüzey, PPF’in estetik özelliklerini belirleyen ve çevresel etkilere en fazla maruz kalan katmanıdır. Bu katman PPF’e su iticilik ve parlaklık sağlar.  Ana katman olan poliüretan katmanın dış etkilerden daha az etkilenmesi bu katmanın ne ile kaplandığı ile doğru orantılıdır. Böylece aracınız daha az kir tutar, asit yağmurları, kuş pislikleri, demir tozu partikülleri gibi dış etkenlerden PPF’i dolayısı ile aracınızı korur. TPU şeffaf kaplamalarda kendini yenileme yani meydana gelen çiziklerin ısıl etki ile tamir özelliği bu katmanın bir özelliğidir. 

2. Poliüretan Katman: Bu katman araçta asıl korumayı sağlayan en kalın katmandır. 7,5 mm ila 15 mm ye kadar değişen kalınlıklarda üretilir. Esnekliği ile aracın kıvrımlarına uyum sağlar. Kalınlık ve esnekliği sayesinde taş izleri, ufak park kazaları, sürtünmeler gibi dışarıdan gelen kuvvetleri soğurarak boya yüzeyine geçmesini minimum düzeye indirir ve böylece boya yüzeyini korur. Böyle istenmeyen durumlarda zarar gören sadece PPF olduğu için kolayca değiştirilebilir. Bu özelliği PPF’in en fazla tercih edilmesinin ana sebebidir. 

3.Akrilik Yapıştırıcı: Bu katman PPF’in aracın yüzeyine yapışmasını sağlayan katmandır. Araç yüzeyine temas eden katman olması nedeni ile en poliüretandan sonra en önemli katmandır. Bu yapıştırıcı katman öyle bir nitelikte olmalıdır ki, hem araç üzerinde basınçlı yıkamalar, ısı değişimleri gibi sebeplerle yüzeyden kalkmayacak güçte olsun, hem de değiştirilmesi gerektiğinde araç yüzeyinde hasar veya kalıntı bırakmasın. 

4. Polyester Salım Katmanı: Bu katman  PPF’in  yapışmadan top şeklinde sarılması, ambalajlanması ve yapışkan katmanın korunması maksadıyla yapılmıştır. Uygulama sırasında sökülür.

PPF KAPLAMANIN AVANTAJLARI NELERDİR

1. TEMİZLİK İHTİYACINI AZALTIR

PPF yüzeyindeki su itici tabaka aracınızın daha az kirlenmesini sağlar. Temizliği daha kolaydır. PPF kaplı yüzeyin bu özelliklerini sürdürmesi için dengeli şampuanlar ve ıhtıyaç olursa PPF dostu cilalar kullanılmalıdır.

2. BOYA SOLMA VE SARARMALARINA KARŞI KORUR

Yağmur ve kar şartları yanında aracınız güneşede fazla maruz kalıyorsa boya yüzeyiniz zamanla sararır. PPF güneşin zararlı UV ışınlarına karşı da koruma sağlar. 

3. ARACINIZIN YENİDEN SATIM DEĞERİNİ KORUR

Aracınızın boya yüzeyinin ilk günkü gibi muhafazası satmaya karar verdiğiniz zaman değerini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. 

Park yerlerinde istenmeyen küçük hasarlar, sürtünmeler, güçlü kimyasallarla yapılan yıkamalar, taş izleri, kuş pisliği yanıkları gibi sebeplerle meydana gelebilecek boya hasarlarına karşı en iyi korumayı PPF ile sağlayabilirsiniz. Bu hatalar bazen boyamaya varan tamirler gerektirebilir ve bu aracınızın değerini düşürür. Eğer aracınıza iyi bir PPF kaplatmışsanız aracınızın orijinal boyasını ilk günkü hali ile korumuş olursunuz.

4. ARACINIZI KİMYASALLARDAN KORUR

Kışın yollara dökülen tuzlar, asit yağmurları, endüstriyel alanlarda park edilen araçların üzerine yapışan kimyevi maddeler aracınızın boya kondisyonun bozulmasına yol açar. PPF aracınızı bu etkilerden korur.

5. PARA TASRRUFU SAĞLAR

PPF ile korunmuş bir aracınız varsa küçük kazalardan, çizilmelerden kaynaklanan boya tamir masraflarınız olmayacak demektir. 

6. GÖRÜNMEZ BİR KORUMA İLE ORJİNAL RENKLERİ İLE ARACINIZI KULLANMANIZI SAĞLAR

Şeffaflığı sayesinde aracınızın orijinal görünümü bozulmaz. Alırken beğendiğiniz renk ve tonlarda aracınızı kullanmaya devam edersiniz. 

7. KENDİNİ YENİLEME ÖZELLİĞİ

Yıkanırken oluşan fırça çizikleri, taş çarpmalarından kaynaklanan çizikler dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan güneş ısısı ile kendi kendine iyileşir. 

8. TÜM ARAÇ MODELLERİNDE VE BOYA ÇESİTLERİNDE UYGULANABİLİR

Lüks segmentten ekonomi segmentine kadar tüm araç marka ve modellerinde uygulanabilir.  

9. PPF’LER GENELDE ÜRETİCİ GARANTİLİDİR

Kaliteli PPF markaları PPF sararması, yapışkan sökülmeleri kendini yenileme özellikleri gibi konularda garanti verirler. 5 ila 10 yıl gibi uzun süreleri içeren bu garantiler tamamen üretici firmaların ürünlerine güvenleri ile doğru orantılıdır. Siz de kaplatacağınız PPF ürünlerini seçerken bu garantilere dikkat etmelisiniz. Ayrıca bazı uygulama yapan firmalarda kullanılmaya başlanan marka modele göre hazır kesim yapan ploterlarla, işçilikten kaynaklanan hatalarda en aza inmiş durumdadır.